Belevingstentoonstelling Altijd op weg

Welkom op de belevingstentoonstelling Altijd op weg.

In deze tentoonstelling laten we u kennismaken met de tijdloze spiritualiteit en het gedachtegoed van de Zusters van Sint-Jozef. We schijnen een licht op het leven en werk van de zusters, die de voorbije eeuwen in Munsterbilzen en ver daarbuiten ten dienste van God en medemens geleefd hebben. Hun positieve impact op de maatschappij en op het leven van velen is vandaag nog altijd voelbaar.

In het eerste deel van de tentoonstelling ontdekt u de rijke geschiedenis van het ontstaan van de orde van de Zusters van Sint-Jozef. De missie van stichter Jean-Pierre Médaille stond daarbij centraal. Hij schreef in de zeventiende eeuw honderd maximes (leefregels) die vandaag nog altijd de rode draad vormen in het leven van de zusters.

Aan het einde van de negentiende eeuw, een bijzonder woelige periode in de geschiedenis, zocht zuster Augustine Battut, overste in Clermont-Ferrand (Frankrijk), uitwegen voor haar zusters. Het diepgelovige Munsterbilzen bleek heel wat mogelijkheden te bieden. Op 16 september 1895 stapten vier zusters van de trein in het kleine station van Munsterbilzen. Ze gingen meteen voluit voor hun dubbele opdracht: lager onderwijs aan meisjes geven en geesteszieke vrouwen verzorgen in een psychiatrisch centrum dat ze zelf nog moesten oprichten.

Een digitale maquette toont hoe het stift in Munsterbilzen van de zevende eeuw tot vandaag evolueerde en hoe de zusters vanaf hun aankomst de site verder ontwikkeld hebben.

Door de jaren heen waren de zusters actief betrokken bij het leven in Munsterbilzen. Werken, bidden en leven in een hechte gemeenschap waren de sleutelwoorden. In deze belevingstentoonstelling zult u zien dat de kapel voor de zusters een centrale plaats was en kunt u deze kapel driedimensioneel bewonderen. U krijgt ook inzicht in hoe de zusters geleefd hebben tijdens de twintigste eeuw.

Anderhalf jaar na de aankomst van de zusters in Munsterbilzen was het Asile Saint-Joseph pour des femmes aliénées een feit. In 1897 werd de eerste patiënte opgenomen. De jaren daarna kreeg de zorg voor psychiatrische patiënten telkens nieuwe impulsen. De tentoonstelling biedt u een unieke blik op de evolutie van wat vandaag het Medisch Centrum St.-Jozef is. Een centrum dat nog steeds de initiële waarden van de eeuwenoude congregatie in zich draagt.

Maar de zusters hebben hun vleugels ook verder uitgespreid. U zult dus meer leren over hun uitzwermingen naar andere plaatsen in Limburg en daarbuiten. Onderwijs, gezondheidszorg en parochiaal werk waren daarbij altijd hun kerntaken.

Aan het einde van de tentoonstelling staat u met twee voeten terug in het heden, want u maakt kennis met De Tochtgenoten, de groep van leken en religieuzen die vandaag het gedachtegoed, het engagement en de spiritualiteit van de Zusters van Sint-Jozef verderzet.

Laat u meenemen in de wereld van de zusters en ontdek hun positieve impact op het leven van de mensen van Munsterbilzen en ver daarbuiten.
We wensen u een boeiend bezoek aan onze belevingstentoonstelling!